Творче об'єднання "Бес прелюдии" вітає Вас
Четвер, 18.04.2024, 20:55:39
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Друзі сайту

Вечеринки в Черновцах. Молодёжный клуб DRUZI

Офіційний сайт гурту Н.Три

Команда КВН Оптом Дешевше

Офіційний сайт гурту 'Серцевий Напад'

ЧП «Кортеж»


Курс доллара Курс евро Курс рубля
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Locations of visitors to this page Хмарка тегів:
Головна » 2010 » Липень » 6 » Магічна ніч на Івана Купала: традиції, ворожіння, де відсвяткувати
Магічна ніч на Івана Купала: традиції, ворожіння, де відсвяткувати
12:12:41

Традиційно в ніч на Івана Купала (з 6 на 7 липня) по всій території України проходять магічні дійства. Неординарні купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи навколо ляльок-опудал – здавна знаходять прихильників серед українського народу.


Магічне та колоритне язичницьке Купало або Купайло святкували 23–24 червня – у день літнього сонцестояння, коли ніч була вдвічі коротша за день.

Після прийняття християнства та "нашарування" вірувань українці почали відзначати народне свято з новою назвою "Івана Купала" за юліанським календарем, а за вживаним нині григоріанським воно зсунулося у ніч з шостого на сьоме липня.

Усі обряди на Купала є значною мірою містичними. Чимало з них сьогодні залишаються нерозгаданими. До кінця не зрозуміло, ким є сам Купало, головний персонаж свята: чи то бог достатку, чи кохання. Інша головна дійова особа – Марена – теж має декілька витлумачень. Ці святкові божества уособлюють чоловіче (сонячне) та жіноче (водяне) начала. Молодь виготовляє спеціальні ляльки-опудала Купала та Марени та традиційно "хоронить" їх – спалює або топить.

Очищення вогнем та водою має важливе значення в купальській обрядовості. Вогонь розпалюють ввечері і підтримують полум'я аж до ранку. Стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями "на силу, на здоров'я, на красу, на врожай". Святковим ранком усі мають скупатися у цілющій воді.

Ще здавна Купала вважають святом молоді, святом кохання. Дорослі чоловіки та жінки теж приходять на гуляння, однак участі у співах вони не беруть.

Важливим аспектом купальських свят є пошук пари, створення сім'ї. Ворожіння на кохання, на одруження – кидання вінків, здавна мало символічне значення. Дівчата власноруч збирали та плели два вінки, які наступного ранку кидали на воду. Якщо два вінки зійдуться – цього року утвориться пара і дівчина одружиться. Якщо один вінок тонув – дівчина цього року заміж не вийде.

Згідно з народними легендами, в Києві на Івана Купала вся нечисть збиралася на Лисій горі і потім розходилася містом в пошуках жертв. Щоб уберегти своє житло, будинок з усіх боків обкладали гілками калини, вільхи, ліщини та верби. Язичники і зараз радять це робити, а ще у жодному разі не спати цієї ночі - мовляв, можуть напасти злі духи.

Ще одне знамените повір'я – що в ніч на Купала розквітає папороть. Той, хто знайде таку квітку, стане знахарем, і жоден скарб від нього не сховається.

Щоправда, вчені кажуть, що папороть не цвіте, але повір'я має своє обґрунтування. "Існує дуже рідкісний вид папороті. Вона не квітне, але має колосовидне утворення, яке нагадує квітку", - розповіла біолог Тамара Нікітіна.

Існує повір'я, що на Івана Купала здійснюються будь-які бажання. "У цей день дуже сильна енергетика, небо відкрите для прохань", - каже езотерик Тимофій Вольф. Існують і народні прикмети. Наприклад, бажання збудеться, якщо в ніч з 6 на 7 липня перелізти через 12 городів.

Де відсвяткувати Івана Купала:

"Пирогово"

У музеї під відкритим небом пройдуть традиційні народні гуляння. Тут будуть плести вінки, танцювати й стрибати через багаття, слухати купальські пісні фольклорних колективів, топити в озері опудало Купали, шукати квіти папороті і ворожити по вінкам на воді.

Коли: 6 липня, початок о 17.00
Де: вул. Червонопрапорна, 1
Ціна: вхід для дорослих - 15 грн., Для дітей - 7 грн.

"Мамаєва Слобода"

Всі закохані пари зможуть взяти участь у квесті. Їм доведеться плести вінки, шукати колесо щастя, виконувати доручення господині шинку і навіть плавати, щоб отримати призи: кільце з діамантами, намисто з перлів або коралове намисто. Розважати учасників буде група "Рожаниця".

Коли: 6 липня, початок о 19.30
Де: вул. Донця, 2
Ціна: реєстрація - безкоштовно, вхід для дорослих - 40 грн., для дітей старше 7 років - 10 грн.

Дрес-код: вишиванка чи національний елемент одягу (вінок, намисто тощо)

Парк Дружби народів

У парку біля Московського мосту пройде фольклорний фестиваль. Окрім традиційних купальських розваг, організатори запланували шоу вогню. Родзинкою програми буде слов'янсько-сучасна дискотека, на якій можна буде потанцювати під автентичну і сучасну музику. Умови участі: відсутність алкогольних напоїв міцніших 20 градусів, наявність власної підстилки та їжі на спільний стіл.

Коли: 6 липня, початок о 20.00
Де: проспект Московський, біля Московського мосту, зупинка "Парк Дружби Народів". Тут вас зустрінуть з 18.30 до 20.00 і проводять до місця свята
Ціна: 30 гривень з людини

Гідропарк

Традиційні гуляння: стрибки через багаття, танці, плетіння вінків і виступи фольклорних колективів.

Коли: 6 липня, точний час уточнюється
Де: станція метро "Гідропарк"
Ціна: вхід вільний

Переглядів: 1468 | Добавив: DjRomcio | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
15.04.2012
1. Raincuteboy [Матеріал]
That's cleared my tohutghs. Thanks for contributing.

Створено DjRomcio 2008-2024