Творче об'єднання "Бес прелюдии" вітає Вас
Субота, 20.04.2024, 16:12:50
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Друзі сайту

Вечеринки в Черновцах. Молодёжный клуб DRUZI

Офіційний сайт гурту Н.Три

Команда КВН Оптом Дешевше

Офіційний сайт гурту 'Серцевий Напад'

ЧП «Кортеж»


Курс доллара Курс евро Курс рубля
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Locations of visitors to this page Хмарка тегів:
Головна » 2011 » Червень » 6 » «Вітаємо! Ви — власник автомобіля…» Шахраї закидають мобільні гачки
«Вітаємо! Ви — власник автомобіля…» Шахраї закидають мобільні гачки
09:52:33
З двадцятих чисел травня абоненти мобільної мережі отримують вітальні повідомлення про виграш машини. Як приманку шахраї використовують авто Opel Corsa. Довірливі розплачуються за радісну звістку кругленькими сумами.

На мобільний телефон МТС приходить смс-повідомлення з номерів «Джинс» чи «Білайн». Текст латинкою: «Згідно з акцією «Подарунки за поповнення рахунку», ви стали власником авто Opel Corsa від «УкрАвто». Інформація за тел.: 0919145461. Київ, вул. Артема, 55». Цифри контактного телефону та номер будинку, де нібито розміщений автосалон корпорації «УкрАвто», можуть бути інші. Та суті справи це не міняє. Якщо автомобіль - жадана мрія, хочеться вірити, що написане - правда. Бодай на мить відчути себе автовласником. Ейфорії ковтнули? Вмикаємо голову.

Перед тим, як хапати трубку і набирати 091..., варто перевірити смс-дані. Це нескладно. Пробиваємо київський автосалон на Артема. Дивимося Google-map, електронну карту столиці, список автосалонів. Передзвонюємо в офіс «УкрАвто». Телефонуємо на прямий номер оператору мобільного зв'язку. Заходимо на сайт МТС в розділ «Акції».

Через п'ять хвилин від радості не лишилося й сліду. Вулиця Артема, 55 у Києві - триповерхова аварійна «сталінка». Ремонтують її останніх десять років, відколи, власне, і почалися мобільні шахрайства з автомобілями. В «УкрАвто» про таку акцію з МТС нічого не знають. На сайті МТС також нічого. Оператор повідомив, що такої програми не проводилося. А якщо й була би, то про її результати в жодному разі не повідомляють смс-ками. Можуть зателефонувати і запросити зайти у місцеве представництво, де особисто з'ясують обставини. Під час дзвінка не випитують особисту інформацію, не пропонують заплатити чи переказати гроші, придбати поповнення рахунку тощо.

Залишаємо в МТС заяву-скаргу. Впродовж місяця чекаємо офіційної відповіді про розслідування нашого випадку. Дізнаємося, що він не поодинокий. Щоби поставити крапку, набираємо номер, за яким мають надати інформацію про машину. Жіночий голос представляється менеджером МТС, ще раз вітає з автомобілем, просить назватися, продиктувати адресу. Пропонує заплатити на рахунок автосалону 7 тис. грн. податку, мовляв, після цього авто повезуть з Києва до Франківська. Продиктований рахунок виявляється дуже схожим на номер мобільного гаманця. На прохання дати контакти автосалону голос у слухавці замовкає. Просить хвилину зачекати і зникає. Остаточно. Більше на дзвінки ніхто не відповідає. А з рахунку нашого мобільного зникають 30 грн. Легко відбулися!

Є кілька типових шахрайських схем, у яких як принаду використовують автомобілі. У наведеному випадку оббирають кожного, хто береться з'ясовувати будь-що про авто, та довірливих, які готові платити на вимогу. На форумах можна знайти десятки розпачливих і гнівних дописів обманутих з інших міст України. Таким чином «куплялися» на Kia Rio, Toyota Corolla, Lada Kalina, Chevrolet Aveo, Ford Fiesta упродовж 2006-2010 років.

Інші варіанти. «Вам повідомляють, що ви один з кількох переможців. Треба купити картку поповнення на 500-800 грн. і продиктувати частину номера. В кінці кінців «розкручують» на весь код, і гроші зникають у невідомому напрямку, - розповідає юрист Олег Головацький. - Або: ви телефонуєте на вказаний номер і слухаєте записану на автовідповідачі технічну характеристику машини. Хвилин зо двадцять. А за якийсь час приходить тризначний рахунок за дзвінок на платний номер. Юридичне покарання за такий вид шахрайства не передбачено, тому варто бути дуже обережним із дзвінками на незнайомі номери».

Задля правдоподібності шахраї використовують мережі, які практикують акції для заохочення абонентів. Добирають при цьому справжні назви, дійсні факти. Так, акція «Подарунки за поповнення рахунку» проводилася в МТС з 1-го червня минулого року. А корпорація «УкрАвто» з березня цього року має акцію для покупців Opel Corsa - ті отримують безкоштовну периферію в салон.

Шахраї є добрими психологами: враховують паузи, зміни тону, частоту дихання співрозмовника тощо. Більше про те, як їх розпізнати і протидіяти, - на сайті МТС. «Ким би не представлялися невідомі - працівниками МТС чи радіостанцій, правоохоронцями, чиновниками, друзями друзів чи навіть вашими родичами, перш, ніж втілювати їх інструкції, переконайтеся у достовірності інформації. Не поспішайте переходити за посиланнями, набирати код, відправляти смс чи ммс, переводити гроші, повідомляти особисті дані, - застерігає оператор. - Якщо ж усе-таки потерпіли чи стали мішенню, звертайтеся на гарячу лінію МТС - на безплатний номер 1911». Шахраїв обіцяють знайти і зупинити. Та краще не ковтати гачок.
Переглядів: 1359 | Добавив: DjRomcio | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Створено DjRomcio 2008-2024